nieuws

Cafébonje treft groot deel Enschedese horeca

Horeca

Een groot deel van de horecazaken in het centrum van Enschede is betrokken bij een omvangrijke horecaruzie. Aanleiding is een conflict tussen het kleine Toos Horeca en het grote Centipede van de veelzijdige horecaondernemer Martin Mutter uit Hoorn, onder meer bekend van de Beiaard Groep Nederland.

Toos Horeca, van de ondernemers Eric van Osch en Rob Toonen, vecht een juridische strijd uit tegen Centipede, eigenaar van zeventien zaken in Enschede. Het conflict spitst zich toe op het pand Oude Markt 9, tegenover automatiek De Muur. Toos heeft het pand sinds 1 oktober 2001 van Centipede gehuurd en wil er een automatiek beginnen.

Centipede is tegen het idee een snackmuur te beginnen omdat de firma eerder een concurrentiebeding afsloot met de eigenaar van automatiek De Muur. Omdat Toos nooit op de hoogte is gesteld van die voorwaarde, werd de zaak voor de rechter uitgevochten. Centipede wilde daarbij de huurovereenkomst met Toon ontbinden.

Het Gerechtshof in Arnhem besloot dat er geen grond bestaat om het contract met Toos te ontbinden. Verder bepaalde het hof dat Centipede schadevergoeding aan Toos moet betalen, omdat deze Toos heeft belemmerd in zijn mogelijkheden tot exploitatie van het gehuurd pand. Een accountantsbureau begrootte de schade op 1.033.235 euro.

Om druk te zetten heeft Toos beslag laten leggen op de huurpenningen van zeventien huurders van Centipede. Dat betekent dat een groot deel van de Enschedese horecazaken in de binnenstad inmiddels is betrokken bij het langlopende conflict. Centipede vecht de hoogte van de schadevergoeding aan en stelt dat de beslaglegging onnodig is.

Het hof vindt dat Toos de beslaglegging moet opheffen als Centipede een bankgarantie stelt van ruim één miljoen euro. Centipede heeft Toos inmiddels twee panden aangeboden als tegemoetkoming. Toos is niet ingegaan op dit aanbod. Centipede vraagt nu een onderzoek aan naar de hoogte van de schadevergoeding. Tot die tijd houdt het conflict tussen Toos en Centipede de gemoederen in de Enschedese horeca flink bezig.

Reageer op dit artikel