nieuws

Drankmisbruik jongeren daalt dankzij kroegbazen

Horeca

De maatregelen van horecaondernemers op Terschelling om drankmisbruik door jongeren te voorkomen, pakken erg goed uit. Campings en supermarkten daarentegen laten flinke steken vallen. Doordat kroegbazen zich prima houden aan de gemaakte afspraken is de afgelopen jaren nog niet één jongeling met drankvergiftiging van het eiland afgevoerd.

De constatering dat de genomen maatregelen werken zijn afkomstig van J. Scheffer van Verslavingszorg Noord-Nederland. Scheffer houdt dit jaar vakantievierende jongeren nauwlettend in de gaten. De organisatie deelt daarbij een pluim uit aan kroegbazen. Café-uitbaters houden zich goed aan het systeem van armbandjes waarmee jongeren zich moeten legitimeren om drank te mogen kopen.

Beduidend minder te spreken zijn de onderzoekers over het stunten van de campings met bierprijzen en over de supermarkten die alleen winkelwagentjes uitlenen als er bierkratten worden meegenomen. ‘Gemeenten doen er verstandig aan ook supermarkten te betrekken bij hun ontmoedigingsbeleid’, aldus directeur Wim van Dalen van de Stichting Alcoholpreventie (STAP) in het Algemeen Dagblad.

STAP meldt dat Terschelling steeds minder een zuipimago heeft bij jongeren. ‘Wat natuurlijk niet wil zeggen dat er niks meer valt te verbeteren. Het accent ligt nog te veel op overlastbestrijding en te weinig op het beperken van excessief drinken’, aldus Van Dalen, wiens stichting vorige week twee jongeren undercover naar het eiland stuurde.

De gemeente Terschelling zegt blij te zijn met de resultaten van de onderzoekers. Volgens een woordvoerder komen die overeen met de bevindingen van de gemeente zelf. ‘Tegen jongeren die met bier over straat gaan, treden we hard op. Net als tegen ondernemers die de sluitingstijden aan hun laars lappen’, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Terschelling kwam de laatste jaren regelmatig in het nieuws door overmatig drankgebruik onder jongeren. Dieptepunt was 2002, toen zeven vakantievierende tieners met spoed naar een ziekenhuis aan de wal werden gebracht. Vooral de jongerencampings De Appelhof en Terpstra werden omgetoverd tot extreme zuiplocaties.

Reageer op dit artikel