nieuws

Flinke straffen na overtreden sluitingstijdenwet

Horeca

De gemeente Venlo treedt hard op tegen cafés die de sluitingstijdenwet overtreden. Drie cafés in de Noord-Limburgse stad hebben afgelopen weken zware straffen gekregen. De gemeente wil met de harde lijn voorkomen dat er overlast op straat ontstaat.

In het eerste halfjaar van 2005 heeft de gemeente al negen keer strafmaatregelen aan cafés opgelegd. Dat is ongeveer even vaak als het eerste halfjaar van 2004, zo laat een woordvoerder van de gemeente weten in De Limburger. Als straf moeten veel cafés eerder sluiten. Hierdoor lopen ze omzet mis.

Bij café Take Five, dat een nachtvergunning heeft, werd in de nacht van zaterdag 2 op zondag 3 juli geconstateerd dat er rond drie uur nog mensen op het terras zaten. De wet schrijft voor dat dit is toegestaan tot twee uur. Binnen mogen tot zeven uur mensen zijn. Bovendien stond tegen de regels in de deur naar buiten open.

Take Five moet als straf zes weken lang al om twee uur sluiten in plaats van zeven uur. Exploitant B. van den Bergh baalt van de strafmaatregel. ‘Ik had de stoelen en tafels buiten al opgestapeld toen er nog mensen binnenkwamen. Toen heb ik alsnog opengehouden. Sommige bezoekers hebben toen zelf buiten tafels en stoelen van de stapels gehaald en zijn er op gaan zitten. Ik vind de straf in geen verhouding staat tot het vergrijp. Dit kost erg veel omzet’, aldus Van den Bergh.

Op het terras van café De Gouverneur, dat eveneens over een nachtvergunning beschikt, werden in de nacht van 9 op 10 juli ook mensen aangetroffen na twee uur. Bij café Rub-a-dub, dat geen nachtvergunning heeft, zaten in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 juli na sluitingstijd om twee uur nog mensen binnen. ‘Ik heb wel vaker mensen na twee uur binnen zitten, meestal familie. Maar ik tap dan niet meer en dáár gaat het om’, aldus cafébaas F. Ririhatuela.

Reageer op dit artikel