nieuws

Gelijke kansen bij stageplaatsen voor Marokkaanse horecaleerlingen

Horeca

Scholieren van Marokkaanse afkomst maken in de horeca net zoveel kans op een baan als autochtone leerlingen. Dit in tegenstelling tot de bouwsector waar een groot deel van de bedrijven Marokkaanse leerlingen afwimpelt bij het vragen naar een stageplaats.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht in opdracht van GroenLinks. Slechts 15 procent van de Marokkaanse leerlingen komt in aanmerking voor een uitnodigingsgesprek. Bij scholieren met een Nederlandse naam is dat 41 procent. De onderzoekers verklaren de terughoudendheid in de bouw door de relatieve onbekendheid van de werkgevers met werknemers van buitenlandse komaf. Slechts 3 procent van de werknemers in de bouw heeft een allochtone achtergrond.

In het onderzoek werden in totaal 336 bedrijven benaderd door proefpersonen die zich voordeden als mbo-scholier en een Nederlandse dan wel een Marokkaanse naam opgaven in het telefoongesprek.

Reageer op dit artikel