nieuws

Heineken aast weer op Russische brouwerij

Horeca

Bierbrouwer Heineken wil zijn Russische branchegenoot Ivan Taranov kopen voor 560 miljoen dollar. Dat schrijft het Russische dagblad Kommersant dinsdag.

Heineken wilde niet reageren op het bericht. Volgens Kommersant, dat zegt zich te baseren op bronnen bij beide bedrijven, is de ondertekening van een overeenkomst aanstaande.

Ivan Taranov, gevestigd in Moskou, is met een marktaandeel van 4,4 procent de op zes na grootste brouwer in Rusland. Het bedrijf heeft drie brouwerijen verspreid over het land en een landelijk dekkend distributienetwerk.

In 2004 boekte Ivan Taranov een winst voor belasting, rente en afschrijvingen van 30 miljoen dollar. De onderneming is voor 62 procent in handen van Allied Partners, eigendom van de Russische ondernemers Eugene Kashper en Alexander Lipshifts. De Amerikaanse investeringsmaatschappij Texas Pacific heeft een belang van 28 procent in het bedrijf.

Heineken is druk doende zijn marktpositie in Rusland, dat geldt als de vijfde biermarkt ter wereld, te vergroten. Inmiddels heeft de onderneming er een marktaandeel van 10,6 procent.

Reageer op dit artikel