nieuws

Horecadichtheid het grootst in kustgemeenten

Horeca

De horecadichtheid in ons land is met afstand het grootst in gemeenten langs de kust. Vooral op de Wadden is er sprake van een enorme horecadichtheid. Dat blijkt uit de jongste Barometer van het bedrijfschap Horeca en Catering.

Het schap vergeleek het aantal horeca- en cateringvestigingen met het aantal inwoners van alle gemeentes in ons land. Uit die berekening kwam Schiermonnikoog uit op één, Vlieland op twee en Ameland op drie. De eerste niet Wadden- en kustgemeente is Valkenburg aan de Geul op de vijfde plaats. In de top-10 staan totaal acht kustgemeenten.

Nieuwerkerk aan de IJssel heeft de laagste horecadichtheid van ons land, gevolgd door Wognum en Bergschenhoek. Dit komt volgens het bedrijfschap vooral door religieuze achtergronden, de ligging dicht bij een grote stad en een snelle groei van het aantal inwoners.

Onder de gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners heeft Amsterdam de hoogste horecadichtheid, gevold door Maastricht en ’s-Gravenhage. De laagste dichtheid van horecazaken is in volgorde in Almere, Zoetermeer en Zaanstad.

Reageer op dit artikel