nieuws

Iran blijft toeristische bestemming

Horeca

Ondanks de dreiging van een oorlog en de verkiezing van een aartsconservatieve moslim tot president staat Iran nog gewoon op de kaart als toeristische bestemming. Een rondgang in de reisbranche leert dat verscheidene bedrijven nog altijd reizen aanbieden naar de streng islamitische republiek in Centraal Azië.

Zo adverteert Kras Stervakantie deze dagen met een rondreis van tien dagen door ‘het oude Perzische rijk’. Een door De Boer & Wendel georganiseerde zeventiendaagse groepsreis is een kleine maand voor vertrek al volgeboekt.

Reisbureau Koning Aap ziet ook geen probleem. ‘Wij hebben nog geen signalen ontvangen dat de politieke ontwikkelingen in Iran invloed hebben op het reisklimaat’, zegt directeur J. Middelhoek van Koning Aap, dat jaarlijks de Iranvakantie regelt voor ongeveer tweehonderd Nederlanders. ‘We organiseren alweer tien jaar reizen naar Iran en onze ervaringen zijn uitstekend. De mensen zijn heel erg aardig richting buitenlanders.’

Dinsdag vertrekt een eerste groep Nederlanders met Kras naar de Iraanse hoofdstad Teheran. Vanuit deze stad worden toeristische trekpleisters bezocht als de in 65 meter hoge rotsen uitgehakte koningsgraven van de heersers Darius I en Xerxes uit het Achaemenieden Rijk. De reizigers bezoeken ook de ruïnes van Persepolis, de door Alexander de Grote platgebrande hoofdstad van het legendarische Perzische rijk en Isfahan, de prachtige stad die sinds 1600 de hoofdstad was van het rijk van de Safavieden.

In de maanden september en oktober heeft Kras nog vier reizen gepland. ‘Het voorjaar en het najaar zijn de beste periodes om Iran te bezoeken. Het is dan niet te heet en niet te koud’, weet woordvoerster S. van den Berk van TUI Nederland, de onderneming waar Kras Stervakanties deel van uitmaakt.

Iran is geen reisdoel voor de massa’s. Jaarlijks vieren naar schatting niet meer dan een paar duizend Nederlanders vakantie in Iran, al dan niet in georganiseerd verband. ‘Het land is relatief onbekend. Het is een bestemming voor mensen die écht iets anders willen’, aldus Van den Berk.

Of alle geplande reizen ook doorgaan, hangt af van het beleid van de nieuwe Iraanse regering. Zondag presenteerde de ultraconservatieve president Mahmoud Ahmadinejad zijn kabinet. Zijn ministersploeg bestaat uit een groot aantal hardliners. Als die bijvoorbeeld besluiten om de visumregels strenger te maken, kan dat nadelige gevolgen hebben voor de toeristenstroom vanuit onder meer Nederland.

Intussen groeit internationaal de bezorgdheid over Irans nucleaire plannen. Zowel de Europese Unie als de Verenigde Staten zijn bang dat Iran een nucleair programma voor het opwekken van energie gebruikt als dekmantel om atoomwapens te ontwikkelen. De Amerikaanse regering zinspeelt al langer op de mogelijkheid van militaire actie tegen Iran.

Bedrijven als Baobab Reizen, Djoser en Academische Reizen bieden op het moment geen trips naar Iran aan, waar ze dat in het verleden wel deden. ‘Die bestemming ligt er nu uit, wegens de situatie in het land’, aldus een woordvoerster van Baobab Reizen. ‘De veiligheid van de reiziger staat voor ons voorop.’

Reageer op dit artikel