nieuws

Koning Fahd spekte kas horecaondernemers flink

Horeca

Met de dood van de 84-jarige Saudische koning Fahd komt een eind aan zeer bijzondere bezoekjes aan de Spaanse vakantieplaats Marbella. Regelmatig bezocht Fahd het vakantieparadijs aan de Costa del Sol en spekte daarbij flink de kas van menig horecaondernemer.

Want Fahd kwam nooit alleen. In zijn kielzog volgden een groot aantal familieleden en medewerkers. Gebruikelijk was dat bij zijn verblijf in Marbella de koning werd vergezeld door een groot deel van zijn 69 kinderen, honderden neefjes en nichtjes en de nabestaanden van zijn veertig broers en zusters. Inclusief medewerkers ging het vaak om meer dan 1500 personen.

Uit berekeningen blijkt de Arabische heerser tussen de 90 en 120 miljoen euro per verblijf in Marbella en omgeving uitgaf. Zelf verbleef hij in het paleis Mar Mar. Voor familie en personeel huurde hij veelvuldig ruim zeshonderd kamers in diverse 5-sterrenhotels. Restauranteigenaren in de jachthaven Puerto Banús, waar het luxe jacht Al Diriyah van de koning lag, konden op flinke omzetten rekenen.

Fahd werd in de jaren ’20 geboren als oudste van zeven zonen van Abdul Aziz bin Abd al-Rahman bin Faisal al-Saud, de grondlegger van Saudi-Arabië, en diens favoriete vrouw Hussa bint Ahmed al-Sudairi. Na de dood van zijn vader in 1953 was hij – na zijn halfbroers Saud, Faisal en Khalid – de vierde in de lijn van troonsopvolging. Toen koning Faisal in 1975 werd vermoord, werd hij kroonprins, waarna hij in 1982 koning Khalid opvolgde.

Reageer op dit artikel