nieuws

Minder feest rond kroegen door te dure vergunningen

Horeca

Steeds meer cafés zien af van actieve deelname aan feestweken en festiviteiten. De steeds duurder worden vergunningen maken het voor caféhouders nagenoeg onmogelijk om zonder verlies te draaien bij een evenement.

Dat blijkt uit voorbereidingen op de Beverwijkse feestweek. Daar haken horecaondernemers massaal af om een actieve rol te spelen bij de festiviteiten. Dure vergunningen en nieuwe regels nopen de ondernemers tot deze beslissingen. ‘Na Volendam hebben gemeenten strengere regelgeving moeten opleggen en ook het regionale evenementenbeleid is aangescherpt’, aldus bestuurslid De Jonge van de afdeling Beverwijk van Koninklijk Horeca Nederland in het Noordhollands Dagblad.

Groot struikelblok bij de Beverwijkse feestweek was de wens van de gemeente dat de horeca zelf voor portiers moet zorgen. ‘De gemeente maakt het allemaal onmogelijk. Het is echt niet langer haalbaar. We gooien nu de deuren open en zien wel wat dat oplevert’, aldus eigenaar Van Marrelo van Café Scheiwijck in Beverwijk. Van Marrelo had zijn programma voor de feestweek al helemaal rond, maar besloot de artiesten alsnog te schrappen.

Een brief van de gemeente twee maanden geleden met daarin de regels waar allemaal aan voldoen moet worden, zette hem aan tot deze ingrijpende beslissing. Van Marrelo: ‘Het werd allemaal veel te duur. Er zijn veel te veel regels waaraan ik moet voldoen.’ Inmiddels heeft de gemeente de wens voor het installeren van portiers na felle reacties van tafel gehaald.

In een reactie laat een woordvoerder van de gemeente weten dat de kosten voor vergunningen ten opzichte van vorig jaar niet zijn gestegen, behoudens de jaarlijkse indexering. Een vergunning voor de feestweek kost 500 euro. Daar komen voor horecaondernemers de kosten voor een tap, het ophangen van een zeil en een terras nog bij.

Reageer op dit artikel