nieuws

Minder medicijnresten in gekweekte vis

Horeca

Gekweekte vis als forel, paling, meerval, tarbot en tilapia, bevatte vorig jaar minder resten diermedicijnen dan bij eerdere onderzoeken. Dat constateert de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) na onderzoek in 2004.

De inspectiedienst maakt hieruit voorzichtig op dat het gebruik van medicijnen in de kwekerijen ‘verminderd’ is. Bij eerdere onderzoeken vond de VWA resten van onder meer malachietgroen en sulfonamiden in de vissen. Enkele van de gevonden medicijnen mogen niet gebruikt worden in de viskweek, omdat ze gevaarlijk kunnen zijn voor de volksgzondheid.

De inspecteurs onderzochten 46 viskwekerijen en twaalf recreatievijvers. In de vissen zijn alleen resten van leucomalachietgroen gevonden. Twee forelkwekers gingen flink over de schreef. Tegen hen hebben de inspecteurs een boeterapport opgemaakt. ‘Regelmatige consumptie van forel met dergelijke concentraties malachietgroen kan tot gezondheidsproblemen leiden’, aldus de VWA.

Reageer op dit artikel