nieuws

Olm wil via Bar Daddyo’s grote bierbrouwers op knieën krijgen

Horeca

Het proefproces van het nieuwe biermerk Olm tegen de grote bierjongens draait om sportbar Daddyo’s in Eindhoven. Dat zegt eigenaar Patrick Molijn van Daddyo’s op het Stratumseind. Olm-directeur Mark Schneider wil slechts kwijt dat het om een horecabedrijf in Eindhoven gaat.

Vorige week ontstond grote ophef toen Olm de oorlog verklaarde aan de grote bierleveranciers Heineken, Grolsch, Interbrew en Bavaria. Volgens Olm schermen de grote biermerken de markt af en bepalen ze zo de bierprijs. Het nieuwe biermerk wil nu met lage tarieven marktaandeel winnen in de horeca.

Olm kondigde vorige week in de strijd tegen de grote bierjongens een proefproces aan. Nu is bekend dat het hierbij dus om Daddyo’s gaat. Eigenaar Molijn zegt in conflict te zijn met Heineken en te willen overstappen naar Olm. Scheinder van Olm richt zich in zijn proefproces op langlopende contracten tussen huurder, de kroegbaas, en verhuurder, vaak de brouwerijen. Volgens Schneider moeten ondernemers eenvoudiger kunnen overstappen van brouwerij.

Het kostte Olm-directeur Schneider behoorlijk wat moeite een horecaondernemer te vinden om een proefproces te starten. ‘Men wordt door brouwerijen bang gemaakt, afgekocht of onder druk gezet’, aldus Schneider in het Brabants Dagblad. In Molijn heeft Schneider een partner gevonden. Door een betalingsachterstand heeft de Daddyo’s-Eigenaar al een conflict met Heineken. De rechter heeft besloten dat Molijn poer 15 augustus het pand moet verlaten.

In het NOS Journaal van maandagavond liet Koninklijk Horeca Nederland (KHN) weten in gesprek te zijn met de grote brouwers. Desgevraagd wil KHN vooralsnog niet inhoudelijk reageren op de gesprekken. Enkele maanden geleden bracht KHN naar buiten na te denken over het zelf oprichten van een inkoopcombinatie, om zo de prijs naar beneden te brengen.

Door de enorme vraag naar Olm overweegt het vijf medewerkers tellende bedrijf uit Winschoten naar de beurs te gaan. Schneider zegt in De Volkskrant kapitaal nodig te hebben om de snelle groei te kunnen bekostigen. Olms accountant bestudeert momenteel naar de mogelijkheden van een beursgang. Ook huisbankier Friesland Bank is bij het proces betrokken. Mocht een beursgang niet van de grond komen, dan is een aandelenverkoop aan horecaondernemers en groothandels een alternatief.

Reageer op dit artikel