nieuws

Opkoper inboedel Librije was slecht voorbereid

Horeca

De opmerkelijke bieder op de geveilde inboedel van sterrenrestaurant De Librije in Zwolle, Leo Peeters, hoorde pas één dag voor de veiling over de boeldag. Omdat de bank in het weekend was gesloten, kon hij niets regelen met zijn bank.

Dat liet Peeters tijdens de veiling weten aan een verslaggever van een regionale krant. ‘Maar maandag laat ik een vrachtwagen sturen en heb ik het geld’, aldus Peeters in de regionale krant De Stentor. Daags na de veiling beschikte hij niet over de benodigde 50.000 euro, waarna de vrachtauto met inhoud weer richting Zwolle reed.

Peeters wil met de gekochte spullen van topzaak De Librije op 4 september een eetsociëteit annex studentencafé openen in Apeldoorn. Van uitkeringsinstantie UWV zou hij 5000 euro per personeelslid krijgen. Daarnaast zou zijn bank een krediet verstrekken om te investeren in de nieuwe zaak. Vooralsnog is er geen geld.

Volgens Peeters is de gemeente Apeldoorn de grote boosdoener. De gemeente heeft nog geen horecavergunning afgegeven voor het pand aan de Marktstraat. Zolang er geen vergunning is, verstrekken de bank en het UWV geen geld. Daardoor kan Peeters niet betalen. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de vergunningaanvraag van Peeters niet in behandeling is genomen omdat relevante gegevens ontbreken. Welke gegevens dat zijn, wil de woordvoerder uit privacy-overwegingen niet zeggen.

Peeters, afkomstig van de Hoge Hotelschool in Maastricht, bood bij de veiling steeds als laatste en kocht voor 50.000 euro aan spullen. Totaal bracht de veiling zo’n 80.000 euro op. Veilingmeester Cees Lubbers stuurde tijdens de veiling al een medewerker op Peeters af om te vragen hoe het zat met zijn solvabiliteit.

‘Het enige wat we te horen kregen was dat er iemand met geld onderweg was’, aldus Lubbers in De Stentor. ‘Maar toen hij voor 50.000 euro had gekocht en er nog steeds niemand met geld was, hebben we zijn deelname aan de veiling stopgezet.’

Als Peeters, die in het verleden een kookstudio runde in Apeldoorn, het bedrag niet kan ophoesten, schrijft Lubbers een nieuwe veiling uit. Wanneer de veiling dan minder opbrengt, moet Peeters het verschil bijleggen.

Reageer op dit artikel