nieuws

Pannenkoekenrestaurant is goudmijn

Horeca

Het beginnen van een pannenkoekenhuis of een lingeriewinkel biedt de meeste perspectieven. Met een discotheek of drogisterij dreigt daarentegen vooral een snel faillissement. Dit blijkt uit de studie Starterskansen van R. Blom van onderzoeksbureau Graydon.

Daarin heeft hij de overlevingskansen voor beginnende ondernemers in 172 sectoren en branches beschreven. Op verzoek van het Algemeen Dagblad selecteerde Blom vervolgens de succesvolste en meest kansarme initiatieven.

Vooral met pannenkoeken lijkt goud geld te verdienen. ‘Daar zijn er relatief nog weinig van’, aldus Blom. Onder de circa 46.000 horecagelegenheden zijn 304 pannenkoekenrestaurants, ‘terwijl er veel vraag naar is’.

Blom wijst erop dat er jaarlijks ruim 50.000 ondernemers bijkomen. Bijna 30.0000 hebben binnen vijf jaar hun bedrijf opgegeven. Voor beginnende discotheekhouders voorziet hij zware tijden. ‘De slagingskansen zijn erg slecht.’

De onderzoeker heeft behalve naar de marktsituatie in de branche ook gekeken naar investeringskosten en de noodzaak personeel aan te trekken. Een aantal adviesfuncties is volgens Blom zeer kansrijk. Hij noemt pensioenen, beveiliging en communicatie. ‘Naar onafhankelijke deskundigheid op die gebieden is veel vraag.’

Reageer op dit artikel