nieuws

Rechters waarschuwen voor langer openblijven cafés

Horeca

Het langer openhouden van cafés in Groot-Brittannië mondt uit in een explosie van agressie en geweld. Dat voorspelt een college van rechters in een advies aan het ministerie van Binnenlandse Zaken. De Britse regering wil de sluitingstijden van pubs en bars verruimen.

De regering van premier Tony Blair biedt met ingang van 24 november pubs en bars de mogelijkheid om ook na 23.00 uur open te zijn. Tot dusver moeten cafés om 23.00 uur hun deuren sluiten. Het kabinet hoopt met deze maatregel dat de Britten geleidelijk overstappen op ‘continentale drinkgewoontes’, waarbij minder alcohol wordt geconsumeerd in een lager tempo.

De rechters zien niets in het argument van het kabinet. Zij denken dat de nieuwe wet juist aanzet tot nog meer drinken, met meer uitbarstingen van geweld als gevolg. ‘Een zeer groot deel van het huiselijk geweld wordt gepleegd door mensen die hebben gedronken’, aldus rechter Charles Harris op de BBC-radio. Hij verwijst daarbij naar een toename van geweld en verkrachtingen als gevolg van meer alcoholgebruik.

Volgens Harris is het een illusie te denken dat Britten continentale drinkgewoontes overnemen, waarbij mensen rustig met een glaasje om de tafel zitten. Hij denkt dat het beeld, van staande en schreeuwende Britten in volle bars heftig consumerend, niet zal veranderen. De Britse politie denk er net zo over en waarschuwt dat de centra van Britse steden binnenkort veranderen in slagvelden, waarbij dronken mensen elkaar op grote schaal te lijf gaan.

Reageer op dit artikel