nieuws

run op kaarten musical beauty and the beast

Horeca

De kaarten voor de musical Beauty and the Beast vliegen weg. Er waren er dinsdag al 120.000 verkocht, aldus directeur Erwin van Lambaart van Joop van den Ende Theaterproducties.

De première is op 2 oktober in Carré in Amsterdam. Daar vandaan komt dan tegelijk de rechtstreekse uitzending van het RTL4-programma Life & Cooking. Carlo Boszhard, een van de twee presentaroren van dit programma, speelt namelijk de rol van Lumière in de musical. Chantal Janzen speelt de rol van ‘beauty’ Belle en Stanley Burleson die van het Beest.

De try-outs beginnen op 16 september in Hoorn. De voorstelling zal in vijftien theaters te zien zijn. Het is geen kopie van de musical die nu als sinds 1994 op Broadway draait, aldus Van Lambaart. Het wordt, uiteraard met toestemming van producent Disney, een ‘eigen versie’ van Van den Ende. Er is nu met een geheel nieuw creatief proces begonnen, wel met het Broadway-script en natuurlijk ook de muziek als basis, maar verder zo veel mogelijk ‘eigen’. Glenn Casale voert de regie. ,,We gaan terug naar de bron.” Hij prees het verhaal om de inhoud, waarin zoveel aspecten te vinden zijn. ,,Juist volwassenen zullen ook zoveel uit deze voorstellingen kunnen halen”, zei hij.

Casale is van plan de nieuwe voorstelling helemaal ‘uit het hart’ te maken, daar biedt het verhaal volgens hem ook alle aanknopingspunten voor. Het wordt een mega-show, met een cast van 33 leden en een orkest van 19 mensen. Voor het verhuizen van de productie van het ene naar het andere theater zijn maar liefst veertien trailers nodig, aldus Van Lambaart. Het verhaal stamt al uit 1740, toen schreef Gabrielle Suzanne Barbot de Villeneuve (1695-1755) haar ‘conte’, als sprookje voor volwassenen. Bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag alleen al hebben ze zestig versies van het verhaal. Opvallend is dat het beest telkens verandert.

Het verhaal is diverse keren uitgevoerd. De beroemdste versie is ongetwijfeld de verfilming La Belle et La bête uit 1946 door het veelzijdige Franse genie Jean Cocteau, met zijn geliefde Jean Marais als het Beest en Josette Day als Belle.

Inmiddels hebben wereldwijd 24 miljoen mensen een versie van het verhaal ook op de planken gezien. De tekst van de Van den Ende-variant zal komen van Martine Bijl.

Reageer op dit artikel