nieuws

theaterkasteel van 10.000 pakken stro

Horeca

Theatergezelschap PeerGroup in Veenhuizen verwerkt 10.000 pakken stro tot een kasteel dat gedurende een jaar zal dienen als decor voor theatervoorstellingen, exposities en debatten. Minister Veerman van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit verricht op vrijdag 9 september de officiële opening.

Volgens Jeroen de Boer van PeerGroup wordt het kasteel 35 meter breed, 31 meter lang en twaalf meter hoog. Het object is ontworpen door beeldend kunstenaar Robbert van der Horst en komt op een akker aan de Norgerweg te staan. De bouwers hebben haast. Het kasteel moet voor 6 september klaar zijn, omdat de theatervoorstelling Groeikoorts dan staat gepland. De Boer denkt dat het project ongeveer anderhalve ton gaat kosten. Het geld komt binnen via subsidieverstrekkers, sponsoren en publieksgelden. Het ministerie van Landbouw heeft 50.000 euro bijgedragen, omdat de agrarische sector in alle activiteiten centraal staat. Volgens De Boer keert dit ministerie normaal gesproken geen subsidiegelden aan cultuurprojecten uit. ,,In dit project wordt landbouw breder getrokken. Landbouw komt de laatste tijd vaak negatief in het nieuws. In dit project worden ook mooie aspecten van de sector naar voren gebracht”, legt De Boer uit.

De brandveiligheid heeft veel aandacht gekregen. Vanaf het eerste moment is de brandweer betrokken bij het proces. Het gebouw kent twaalf nooduitgangen. Een animatiefilm laat alle mogelijke vluchtmogelijkheden zien. Het bluswater wordt voortdurend op peil gehouden. Stro heeft ook een isolerende werking. ,,De muren zijn dik genoeg om het vocht buiten en de warmte binnen het gebouw te houden. Het kasteel krijgt een beweegbaar dak van licht aluminium dat op verschillende hoogtes geplaatst kan worden. Het dak gaat eraf als er geen activiteiten worden gehouden”, vertelt De Boer. Om te voorkomen dat het publiek met windkracht acht in open veld komt te zitten, is binnen in de muren een stalen constructie gebouwd.

Reageer op dit artikel