nieuws

Trendy clubs duperen traditionele strandpaviljoens

Horeca

Door de voortdurende groei van trendy strandtenten en feestpaleizen op de stranden langs de Noordzeekust komen er steeds meer regels bij voor strandtenthouders. De traditionele strandtenten zijn hiervan zwaar de dupe en dreigen te moeten sluiten.

Dat zegt de familie Meeuwenoord van strandpaviljoen ’t Meeuwenoord in Noordwijk. Volgens de strandtentfamilie raken steeds meer familiebedrijven aan het water in het nauw door bureaucratie van het rijk en de gemeenten. ‘Rijk en gemeenten moeten ons niet als één pot nat zien’, aldus Mary Meeuwenoord in De Telegraaf.

De toename van regels komt volgens de strandtentfamilie vooral door de explosieve groei van luxe en trendy strandtenten. De zaken trekken de aandacht van inspecteurs en gemeenten met als gevolg dat het aantal inspecties en formulieren explosief is gestegen. Vooral de kleinschalige strandtenten lijken onder te sneeuwen in de regelbrij rond het runnen van een strandzaak.

Naast de opgelegde regels steekt het de Noordwijkers dat ze aan precies dezelfde regels moeten voldoen als bij die van onroerend goed, terwijl een strandtent een roerende zaak. Strandtenten moeten volgens het bouwbesluit bijvoorbeeld dezelfde muurdikte hebben als reguliere horecabedrijven. Wanneer het over huurbescherming gaat, worden strandtenten weer als roerend goed gezien. Dan is er wettelijk niets geregeld.

Naast de enorme regelbrij bedreigt ook de steeds verder oprukkende zee het voortbestaan van veel strandtenten. Volgens de strandtentfamilie Meeuwenoord rept de nationale Kustvisie, waarin de noodklok wordt geluid over enkele zwakke plekken in de zeewering, met geen woord over de strandtenten. ‘We zijn door de jaren heen dertig meter dichter bij de zee gekomen. Dat kan zo echt niet doorgaan’, aldus Kees Meeuwenoord.

Reageer op dit artikel