nieuws

Mosseloogst 2006 dreigt in het water te vallen

Horeca

De mosselzaadval valt voor het tweede achtereenvolgende jaar flink tegen. Vorig jaar kon door de tegenvallende zaadval niet worden gevist op mosselen. Daarmee dreigt de mosseloogst voor volgend jaar zwaar tegen te vallen.

Voor dit seizoen waren de voorspellingen in het voorjaar positief. ‘Maar het valt tegen en dus wordt de situatie er niet rooskleuriger op’, aldus secretaris Hans van Geesbergen van de Producentenorganisatie Mosselcultuur in Yerseke.

Er is dit seizoen 13 miljoen kilo zaad gevallen, waarvan 10,5 miljoen kan worden opgevist. ‘Maar er is in de sector behoefte aan 65 miljoen kilo zaad’, aldus Van Geesbergen.

Twee keer per jaar halen vissers mosselzaad uit het water dat vervolgens op zogenoemde stabiele percelen in de Waddenzee weer wordt losgelaten. Dat doen de vissers om te voorkomen dat het zaad wegspoelt.

De kans dat het zaad volgroeit tot een goede mossel, wordt daardoor groter. Na ongeveer twee jaar halen de vissers de volgroeide mosselen van hun zogenaamde Waddenakkers en worden de schelpdieren op de veiling aan handelaren aangeboden.

Van Geesbergen wil niet speculeren over faillissementen onder de tachtig mosselbedrijven die lid zijn van de producentenorganisatie. ‘Het is moeilijk om te overleven, maar ik maak me vooral zorgen om de handelaren. Zij hebben personeel dat is berekend op de aanvoer van mosselen. Zonder aanvoer hebben zij een probleem’, zo stelt de secretaris. Hij hoopt dat de handelaren genoeg mosselen uit Ierland en Engeland kunnen halen om zo toch voldoende omzet te draaien.

Reageer op dit artikel