nieuws

Nederlandse hotelier verdacht van geldsmokkel

Horeca

De politie verdenkt de Nederlandse hotelier A. van Leeuwen, die in het Braziliaanse Porto Seguro een hotel runt, ervan een belangrijke rol te spelen bij een spraakmakende geldsmokkel. Een andere Nederlander, een vishandelaar uit Yerseke, is op het vliegveld van Porto Seguro aangehouden met een enveloppe vol met geld.

In de enveloppe zat een bedrag van ruim 20.000 euro, zo meldt de PZC. Het is niet toegestaan om 20.000 euro mee het land in te nemen. Een bedrag trouwens waarmee in Brazilië zelfs een huis kan worden gekocht. De vishandelaar, de 45-jarige W. Paauwe, werd begin juni aangehouden op het vliegveld van Porto Seguro. Daarbij is zijn paspoort in beslag genomen.

Het geld is afkomstig van de legale verkoop van een terreinauto in Brazilië. Hotelier Van Leeuwen wilde het geld liever in Nederland hebben en gaf het daarom mee aan zijn vriend Paauwe. Hij heeft verklaard niet op de hoogte te zijn dat het verboden is om 20.000 euro vanuit het Zuid-Amerikaanse land mee te nemen naar Nederland. Paauwe was er niet van op de hoogte dat er zoveel geld in de enveloppe zat.

‘Anders had ik het geld daar gelaten en Paauwe niet voor deze vriendendienst gevraagd’, aldus Van Leeuwen in de PZC. ‘Ik wilde het geld liever in Nederland hebben, dat is toch veiliger. Het was te kort dag om het zelf mee te nemen. We hadden besloten het geld op de rekening van mijn vriendin te storten, maar door problemen met het activeren van een bankpas kon ik het geld niet meer voor mijn vlucht ophalen’, aldus Van Leeuwen in de PZC.

Wanneer de zaak dient, is nog niet bekend. Tot die tijd mag Paauwe het land niet uit.

Reageer op dit artikel