nieuws

Nederlandse paviljoen Expo 2000 te koop

Horeca

Het spraakmakende Nederlandse paviljoen voor de Expo 2000 in Hannover staat te koop. Op internet werd het pand voor 2,5 miljoen euro aangeboden, zo berichtte het Duitse weekblad Der Spiegel. Het paviljoen is inmiddels van de veilingsite E-Bay afgehaald en geïnteresseerden moeten zich melden bij de verkoper. De bouw van het paviljoen kostte 60 miljoen gulden (27 miljoen euro).

Het Nederlands paviljoen was de publiekstrekker in Hannover. Het 40-meter hoge pand bestaat uit vijf opengewerkte ‘leeflagen’ die de diverse landschappen van Nederland symboliseren. Op de derde verdieping was onder meer een bos aangelegd. Het paviljoen met het motto ‘Holland schept ruimte’ had op de wereldtentoonstelling de bijnaam Dutch Burger of Big Mac vanwege de bijzondere vorm.

Het paviljoen is al eerder verkocht, maar volgens makelaar Eucon kan de huidige eigenaar vanwege ziekte niet meer voor het pand zorgen. Het paviljoen is hierdoor sterk verwaarloosd. ,,Die verwoesting is niet mooi. We werken er hard aan om zo snel mogelijk een investeerder te vinden”, aldus de makelaar. De stad Hannover sluit niet uit dat het paviljoen wordt afgebroken als zich niet snel een koper aandient.

Na de expo heeft directeur J. Cornelissen van de stichting Nederland Wereldtentoonstelling zich sterk gemaakt voor de verkoop van het paviljoen van het Rotterdamse architectenbureau MVRDV. De vraagprijs was destijds 15 miljoen gulden (ruim 6 miljoen euro). Energiebedrijf NUON en de Duitse energiecombinatie REW wilden in het paviljoen een centrum voor alternatieve energie vestigen. Ook had een bedrijf zich gemeld dat het pand wilden omtoveren tot sportcentrum. Uiteindelijk kwam het in het bezit van privé-investeerder.

Reageer op dit artikel