nieuws

OM ziet af van vervolging in pizzeria-affaire

Horeca

Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag gaat niet over tot vervolging van de Delftse oud-wethouder Baljé. De VVD’er werd door Leefbaar Delft-raadslid Stoelinga beschuldigd van corruptie na een omtreden restaurantvideo, opgenomen in een pizzeria. Het OM maakte bekend af te zien van een rechtszaak wegens gebrek aan bewijs.

De aangifte van Baljé tegen het raadslid en eigenaar Salavatore Dago van pizzeria Salvatore in Delft wegens onder meer smaad en bedreiging leidt ook niet tot een strafrechtelijke vervolging, aldus het OM.

Stoelinga uitte zijn beschuldigingen jegens de wethouder in mei. De wethouder zou ten onrechte subsidie hebben beloofd aan de Italiaanse restauranthouder Daga. Die subsidie kwam er niet, maar wel een ander soort bijdrage van de gemeente, ter waarde van 26.000 euro.

Uit onderzoek van de gemeente bleek later dat Baljé niets te verwijten viel. De wethouder stapte toch op, omdat de ‘smaad, laster en chantage’ van Stoelinga en Daga hem ‘het werken onmogelijk’ hadden gemaakt.

Baljé deed tegen het tweetal aangifte van smaad, laster, bedreiging, poging tot chantage en het illegaal verspreiden van geluids- en beeldopnamen. Maar ook deze aangifte leidt niet tot een strafzaak.

Via de rechtbank in Den Haag heeft Baljé in juli wel afgedwongen dat Leefbaren op hun website en in huis-aan-huis-blad Delftse Post een rectificatie moeten plaatsen waarin staat dat zij ten onrechte dergelijke beschuldigingen hebben geuit.

De advocaten van Baljé gaan zich nog beraden over mogelijke civielrechtelijke vervolgstappen, zo lieten ze dinsdag in een reactie weten.

Wilt u alle berichten over deze zaak nog eens rustig nalezen, bekijk dan hieronder de eerder verschenen nieuwsberichten

Wethouder kan fluiten naar restaurantvideo [19 mei]

Wethouder definitief weg na restaurantvideo [15 mei]

Camera restauranthouder zet wethouder opzij [10 mei]

Restauranthouder legt dubieuze uitspraken vast [9 mei]

Reageer op dit artikel