nieuws

Ruim 300.000 toeristen uit China in aantocht

Horeca

Het aantal Chinese toeristen stijgt de komende jaren veel harder dan aanvankelijk werd gedacht. Hotels in Amsterdam en bij Schiphol moeten over vijf jaar rekenen op ruim 300.000 overnachtingen van Chinezen per jaar.

Dat voorspelt Hosta 2005, het jaarlijkse hotelonderzoek van adviesbureau Horwath Consulting. De toeristen uit China komen veelal voor traditionele Hollandse attracties, zoals molens, bloembollen, grachten en De Zaanse Schans. Sinds vorig jaar mogen Chinezen zonder speciale toestemming van hun regering op groepsreis naar Europa. Eén op de tien groepen komt daarbij naar Nederland.

Directeur Hans van Driem van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) gaf in juli aan dat Nederlandse hotels niet voorbereid zijn op de grote toeristengolf uit China. Taal en voeding vormen volgens Van Driem het grootste struikelblok.

Verder beschikken de meeste hotels niet over Chinese tv-kanalen, Chinese kranten, ontbijt, gidsen en services op de kamer. Daarnaast is er een flink tekort aan hotelkamers waarop gerookt mag worden. In China wordt nog flink gerookt, terwijl in ons land roken steeds meer in de ban gaat.

In 2004 bezochten ruim 80.000 Chinezen ons land. In het eerste kwartaal van dit jaar waren dat er al 20.000. Vorig jaar bezochten 11.000 Chinezen Nederland in het eerste kwartaal van het jaar.

Reageer op dit artikel