nieuws

Toos van der Valk werkt aan boek over ontvoering

Horeca

De ontvoering van Claudia Melchers heeft horecavrouw Toos van der Valk enorm aangegrepen. ‘Het heeft héél veel bij mij losgemaakt. We hebben er weer héél veel over gesproken’, zegt ze voorzichtig. Van der Valk werkt al jaren aan een boek over haar eigen ontvoering, maar ziet uit angs voor repressailles af van publicatie.

Dat zegt Van der Valk, echtgenote van patriarch Gerrit van der Valk van de horecafamilie, in De Telegraaf. Toos van der Valk werd in 1982 door Italiaanse maffiosi ontvoerd. Tussen 27 november en 17 december zat ze vast. Na betaling van dertien miljoen gulden aan losgeld werd zij vrijgelaten. De daders werden na een lange speurtocht door de politie opgepakt.

‘Twee kleinkinderen vroegen mij eens: ‘Oma zou je eens willen vertellen wat je allemaal hebt meegemaakt?’ Ik kreeg toen het idee het allemaal op te schrijven. Dat gaat echt gebeuren, maar ik ben er nu nog niet aan toe. Er zijn nog ontvoerders die leven en die kunnen de familie nog veel kwaad aan doen’, aldus Van der Valk in de krant.

Repressailles
‘De familie heeft zo geweldig achter ons gestaan. Dat was écht geweldig. Ik ben nu gewoon nog niet zover om alles op te schrijven. Ik ben bang voor repressaillemaatregelen als mijn boek naar buiten zou komen’, zegt ze.

De zaak van Claudia Melchers heeft alle herinneringen aan die dagen echter weer naar boven gebracht. ‘Ik beleefde het eigenlijk weer opnieuw. Ik druk het altijd zo ver mogelijk weg, ik wil er zo weinig mogelijk aan denken. Maar de afgelopen week kwamen er weer heel veel dingen boven. Ik schrijf ze op. Ben daar al zeker vijf jaar mee bezig.’

Reageer op dit artikel