nieuws

Vaker alcohol op schoolfeesten in kroegen

Horeca

Middelbare scholen zijn in vergelijking met enkele jaren geleden minder terughoudend bij het serveren van alcoholische dranken tijdens schoolfeesten, die vaak worden gehouden in een café of discotheek. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van de Stichting Alcoholpreventie (STAP) onder 450 leerlingen van vijftig scholen in het voortgezet onderwijs.

Volgens de onderzoekers schenkt driekwart van deze scholen tijdens schoolfuiven alcoholhoudende dranken. Vijf jaar geleden was dat nog anders. Onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid wees destijds uit dat de helft van de scholen alcohol schonk of liet schenken op dergelijke feesten.

Ruim tweederde van de leerlingen drinkt alcohol op hun schoolfeest, dat vaak wordt gehouden in een café of discotheek. Van deze groep drinkt de helft van de leerlingen meer dan vijf glazen alcohol.

Scholieren die nog geen 16 zijn, blijken ook eenvoudig aan een alcoholisch drankje te kunnen komen. De helft van de 12 tot 15-jarigen drinkt alcohol op schoolfeesten. Van de drinkers onder de 16 kan tweederde daar zelf alcohol kopen.

Op het gemiddelde schoolfeest nuttigt 72 procent van de jongens en 63 procent van de meisjes alcoholische drank. Tweederde van alle ondervraagde leerlingen geeft aan dat het niet moeilijk is op hun schoolfeest alcohol te kunnen kopen, als je nog geen 16 jaar bent. Eén op de zes jongeren zegt wel eens alcohol te hebben gedronken in een tussenuur of pauze. Een kwart van de jongeren zegt dat er wel eens een klasgenoot aangeschoten in de klas zit.

Reageer op dit artikel