nieuws

Van der Valk-hotel in conflict over belasting

Horeca

De komst van een Van der Valk-hotel in Duiven staat op losse schroeven. Een groot deel van de gemeenteraad is tegen de afspraak dat het hotel gevrijwaard wordt van toeristenbelasting. Wanneer het college dwarsligt, haakt Van der Valk zeer waarschijnlijk af.

In juli meldde de gemeente Duiven vol trost de komst van een hotel van Van der Valk. Het nieuwe hotel, langs de drukke autosnelweg A12, moet met 146 kamers één van de grootste hotels in het Knooppunt Arnhem-Nijmegen worden. In het akkoord werd vastgelegd dat het hotelconcern in elk geval tot 2013 geen toeristenbelasting hoeft te betalen.

Twee partijen in de Duivense gemeenteraad zijn fel tegen deze plannen. De partijen vinden dat de gemeente de vrijheid moet hebben om toeristenbelasting in te voeren. Op dit moment kent de gemeente deze belasting nog niet.

‘Het college voert als reden aan dat Van der Valk zich richt op de zakelijke markt en geen echte toeristen trekt. Maar wij kennen geen andere gemeente die daar verschil tussen maakt. Een overnachting is een overnachting’, aldus een woordvoerder van GemeenteBelangen, één van de twee dwarsliggende partijen, in De Gelderlander.

Maandag 26 september staat het beginselakkoord met Van der Valk op de agenda van de Duivense politiek. Het college van burgemeester en wethouders zal er dan alles aan doen dat de gemeenteraad akkoord gaat met de gegarendeerde vrijstelling tot 2013. Lukt dit niet, dan biedt dit Van der Valk de kans om andere voorwaarden uit het totaal-akkoord ter discussie te stellen. In het ergste geval voor de gemeente Duiven kan Van der Valk alsnog besluiten af te zien van het nieuwe hotel.

Alle nieuwsberichten gratis in uw mailbox

Headlines horecanieuws gratis op uw website

Terug naar homepage

Reageer op dit artikel