nieuws

Visbedrijf Heiploeg stoot schelpdierdivisie af

Horeca

Visbedrijf Heiploeg in Zoutkamp stoot zijn schelpdierdivisie af. Directeur Simon Lenger van Heiploeg vertrekt bij het bedrijf en neemt de schelpdierdivisie onder de naam The Shellfish Group over. Dat nieuwe bedrijf gaat met 250 werknemers verder en krijgt zijn hoofdkantoor in het Zeeuwse Yerseke, liet Lenger zaterdag weten.

Bij het nieuwe bedrijf zijn al 75 personeelsleden op straat komen te staan, waarvan 61 in Yerseke. Dat heeft alles te maken met het recente verbod op kokkelvisserij. Shellfish verwacht dit jaar een omzet van 80 miljoen euro te boeken.

Dat wordt gerealiseerd vanuit vestigingen in Yerseke, Harlingen, Bergen op Zoom en vanuit Frankrijk, Denemarken en Engeland. Vanuit die locaties wordt onder meer met veertig schepen gevist en worden schelpdieren verwerkt en verpakt.

De banden met Heiploeg, dat een omzet van 300 miljoen euro per jaar overhoudt, worden niet volledig doorgeknipt. De garnalengigant uit Zoutkamp zal onder meer transport voor Shellfish gaan verzorgen.

’Heiploeg is een product uit 1995 dat is ontstaan uit allemaal fusies. Er was te weinig synergie tussen de verschillende visactiviteiten in dat bedrijf, daarom is het beter de garnalenvisserij en de schelpdiervisserij te splitsen’, zo legt Lenger uit.

Hoewel de schelpdiervisserij door beperkende regels onder druk staat, ziet Lenger genoeg toekomstperspectief. ‘Het is de bedoeling dat we een vestiging in Marokko openen. Van daaruit willen we voor de Noord-Afrikaanse kust op gamba’s gaan vissen. Daar kan je nog echt vissen, dat kan hier niet meer’, aldus de directeur, die voor 100 procent eigenaar van Shellfish is.

Lenger blijft nog voor 16 procent aandeelhouder van Heiploeg. Daarnaast zijn de Zwitserse bank UBS en het management van Heiploeg eigenaren van dat bedrijf.

Reageer op dit artikel