nieuws

Wijndeal tussen EU en VS

Horeca

Amerikaanse wijnen die op een niet-traditionele manier zijn geproduceerd, mogen binnenkort ongehinderd de Europese markt op. In ruil stellen de Verenigde Staten paal en perk aan het gebruik van Europese wijnbenamingen zoals Burgundy (Bourgogne), Champagne en Port.

Na jaren onderhandelen hebben de EU en de VS een voorlopig akkoord gesloten over de wederzijdse wijnhandel, zo heeft de Europese Commissie donderdag aangekondigd. Momenteel moeten Amerikaanse wijnbouwers voor elke nieuwe productiemethode die ze bedenken, toestemming vragen voordat ze het product mogen verschepen naar Europa.

In het akkoord komt daar een einde aan en accepteert de Unie automatisch Amerikaanse wijnen waaraan bijvoorbeeld water of fruitextracten zijn toegevoegd of waarvoor een andere filtermethode is gebruikt.

De EU had als eis dat de Amerikanen helemaal zouden afzien van het gebruik van Europese wijnbenamingen, maar dat vond Washington veel te ver gaan. Afgesproken is dat de VS het bestaande gebruik van de namen Port, Champagne en dergelijke toelaat, maar nieuw gebruik verbiedt. Het Amerikaans Congres moet daarmee nog instemmen. Later hoopt de EU alsnog haar zin te krijgen.

De VS importeert jaarlijks voor zo’n 2 miljard euro aan wijn uit Europa, omgekeerd gaat het om 400 miljoen.

Reageer op dit artikel