nieuws

Zon kan rampzomer strandtenten niet voorkomen

Horeca

Het mooie nazomerweer kan het seizoen voor strandtenthouders niet meer redden. De felle zon komt te laat. Kinderen zitten weer op school, volwassenen op het werk en de meeste gezinnen hebben hun geld op vakantie al uitgegeven.

Dat het seizoen verloren is, daar zijn strandtenthouders het over eens. Al hopen ze met een paar zonnige weken nog wat omzetachterstand in te halen. ‘Misschien dat het nog beter kan worden als we de komende vier weken zulk weer hebben’, laat Liesbeth van der Ree van strandtent Tante Lies in Ter Heijde nabij Monster weten in het AD. Collega Peter de Winter van de ’s-Gravenzandse Branding tempert het aangewakkerde enthousiasme enigszins. ‘Een mooie september is zeldzaam.’

Het enige lichtpuntje in de donkere zomer waren feesten en etentjes op het strand. Voor dergelijke gelegenheden hoeft het weer niet bijzonder goed te zijn. Gerda Mewengkang van Bunaken Beach in ’s-Gravenzande speelde hierop handig in. ‘We hebben allemaal zelfgemaakte Indonesische hapjes en ander eten. De mensen weten me wel te vinden.’

Strandtentseizoen 2005 dreigt uit te draaien om een rampjaar. Volgens Frans Ludwig van Pauze in Ter Heijde is het zelfs de slechtste zomer in tien jaar. ‘Het is helemaal geen zomer geweest’, aldus Ludwig, die met zijn strandtent enkele kilometers ten zuiden van de Haagse beachresort Kijkduin is gevestigd.

Een andere strandlocatie waar wel positief wordt teruggekeken is Rotterdam. De organisatie van Strand aan de Maas meldt dat er sinds de opening op 19 mei ruim 300.000 bezoekers zijn geweest. Afgelopen weekend was de laatste dag van het tijdelijke strand bij de Erasmusbrug in de havenstad. Het succesvolle stadstrandseizoen werd afgesloten met een dance-evenement.

Reageer op dit artikel