nieuws

Amsterdam Dance Event is eindelijk ’s werelds grootste

Horeca

,,Als er een uit de drek getrokken Russisch strijkorkest komt, dan gaat de gemeente meteen akkoord. Maar bij dance, ho maar. Dan gaan de voorhoofden fronsen en de wenkbrauwen omhoog. Moet ik ze weer gaan overtuigen dat het de belangrijkste nieuwe culturele stroming is. Daar word ik soms zo moe van.’

Richard Zijlma (38), namens stichting Conamus organisator van het Amsterdam Dance Event (ADE), lucht even zijn hart. Ambtenaren overtuigen van de culturele meerwaarde van dance blijkt geen sinecure. Maar na jaren van onderhandelingen is er eindelijk goed nieuws. De gemeente Amsterdam geeft voor het eerst financiële steun aan het evenement. Inkomsten uit het toerisme gaven de doorslag. De tiende editie van het ADE trekt immers 1500 professionele deelnemers naar Amsterdam, zorgt voor vierhonderd artiesten in de clubs en bewerkstelligt zo een enorme toeloop van publiek.

Het ADE, 26 tot en met 29 oktober, bestaat uit twee delen. Het ene deel is een professionele conferentie die zich overdag in Felix Meritis afspeelt, waarbij alle belangrijke platenlabels, boekingskantoren en managers uit de dancewereld elkaar kunnen ontmoeten. Het tweede deel is een groot nachtelijk festival in bijna dertig clubs dat woensdag begint met de prijsuitreiking voor de beste dj’s van 2005 en zondagochtend eindigt wanneer de laatste beats wegsterven. Sinds dit jaar durft Zijlma ervoor uit te komen, het ADE heeft de concurrerende conferenties in Barcelona (Sonar) en Miami (Winter Music Conference) definitief op een achterstand gezet. Zijlma: ,,Je ziet het aan de kwalititeit van de deelnemers. Alle belangrijke spelers op de dance-markt zijn aanwezig. In Miami wilden ze een paar jaar geleden onder geen beding met ons samenwerken, nu hebben ze het nakijken. Nederland heeft vandaag de dag niet alleen de populairste dj’s maar ook de grootste dance-conferentie van de wereld.”

Voor sommige bezoekers telt alleen dag drie, de zaterdag. Dan is het namelijk Dutch Dj Day, de dag waarop ambitieuze aspirant-dj’s de kunst af mogen kijken bij hun professionele collega’s. Topartiesten als Dave Clarke, Ferry Corsten en Derrick May geven workshops in techniek en geven hun oordeel over de meegebrachte amateurproducties.

Zijlma: ,,De artiesten doen dat op vrijwillige basis. Voor jonge dj’s is het natuurlijk te gek. Ze kunnen tips vragen aan hun helden, die normaal gesproken ver weg op een podium staan. Ik vind dat echt een van de leukste onderdelen. Daar komt tot uiting wat het ADE wil zijn: inspireren.”

Reageer op dit artikel