nieuws

Den Haag in teken van Holland Dance Festival

Horeca

In Den Haag is van donderdag 27 oktober tot en met 13 november het tiende Holland Dance Festival, de internationale dansbiënnale van Nederland. Ruim twee weken lang zijn in vijf theaters en op twee andere locaties meer dan zestig voorstellingen. Aanstaande zondag is de Dansparade: die dag danst een stoet van meer dan duizend amateurdansers door de Haagse binnenstad.

Het thema is Dance Approved. De term is onder meer een uitdrukking van trots, zegt de organisatie: ,,Het festival is trots op de choreografieën die het sinds zijn eerste editie voor het voetlicht heeft gebracht. Of het nu gaat om gerenommeerde gezelschappen of relatieve nieuwkomers.”

Het festival opent met de wereldpremière van Celebrating Kylián, gedanst door het Nederlands Dans Theater II. Centraal hierin staat de dertigjarige verbintenis van Jirí Kylián met het Nederlands Dans Theater. Koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima wonen de opening bij.

Behalve uit Nederland komen er gezelschappen naar Den Haag uit Argentinië, Groot-Brittannië, Duitsland, Griekenland, Israël, Verenigde Staten, Israël en Brazilië. Een bijzondere plaats op het festival wordt ingenomen door de met de Prins Claus Prijs gelauwerde choreograaf en leermeester Ivaldo Bertazzo. Met zestig jongeren uit de buitenwijken van het Braziliaanse Sao Paulo maakte hij een dansvoorstelling.

Reageer op dit artikel