nieuws

Justitie ‘verzacht’ aanklacht moord cafébaas

Horeca

Het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden heeft de aanklacht veranderd tegen drie jongemannen die ervan worden verdacht dat ze in januari een cafébaas hebben omgebracht. De beschuldiging is afgezwakt tot diefstal met geweld, de dood tot gevolg hebbend, bevestigde een woordvoerder woensdag.

Het OM stelde in mei nog dat het drietal voor doodslag in vereniging veroordeeld zou moeten worden. Na een reconstructie van de roofoverval op het Leeuwarder café van het slachtoffer heeft jusitie besloten om de tenlastelegging donderdag tijdens de rechtszaak te ‘verzachten’.

Het OM ontkent dat de uitkomsten van de reconstructie de directe aanleiding zijn geweest voor verandering van de tenlastelegging. Voor de strafmaat maakt het niet uit: in beide gevallen is de maximumstraf vijftien jaar cel.

De drie togen in januari op een avond naar Café Nijlan om geld buit te maken. Advocaat S. Dogan van de 20-jarige El Houssine A. stelde in mei dat de cafébaas per ongeluk door haar cliënt in zijn hals was gestoken.

’Mijn cliënt wilde over de bar springen om bij de cafébaas te komen. Hij kwam op de bar terecht en raakte de man met het mes in de hals. Of hij het mes had meegenomen, weet ik niet zeker. Maar dat het geen opzet was, blijkt wel uit het feit dat hij het mes in zijn ‘verkeerde’ hand had’, aldus Dogan.

Ook advocaat W. Ausma van de 18-jarige verdachte Redouan B. stelde ‘dat het inderdaad per ongeluk gebeurd kan zijn’. De derde verdachte, de nu 18-jarige Bilal, heeft zijn rol in de roofoverval bekend.

Reageer op dit artikel