nieuws

Mogelijk meer olijfolie van buiten EU

Horeca

De Europese Commissie gaat bekijken of de invoer van olijfolie uit landen buiten de Europese Unie omhoog moet. De commissie zou dan de huidige importtarieven verlagen of zelfs schrappen. De oogst van 2005 is vrij gering door de droogte in het voorjaar, terwijl de vraag naar het gezonde product is gestegen.

De plannen van Europees Commissaris Fischer Boel van Landbouw stuiten echter op sterk verzet van de Zuid-Europese landen, waar veel olijventelers zijn. Zij vrezen juist een overschot in de komende jaren als de importtarieven zouden dalen.

De bezwaren zijn naar voren gebracht door de Griekse minister van landbouw bij een EU-vergadering. Hij kreeg steun van zijn Spaanse, Italiaanse, Cypriotische en Sloveense collega’s. Fischer Boel zei dat experts van de EU-landen begin november over de zaak vergaderen.

Reageer op dit artikel