nieuws

Stichting tegen alcohol wil geen bier voor 16-jarige

Horeca

Voor alle alcoholische dranken moet de leeftijdsgrens van 18 jaar gaan gelden. Deze oproep heeft de Stichting Alcoholpreventie (STAP) dinsdag gedaan. Op dit moment mogen jongeren ouder dan 16 jaar wel dranken met weinig alcohol, zoals bier en wijn, kopen maar geen sterke drank.

Vorige week bepleitte de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) dat de leeftijd voor de verkoop van alcohol omhoog zou moeten naar 21 jaar. Volgens de STAP is dat echter ‘niet een serieuze optie’.

Volgens de stichting moet de leeftijdsgrens voor de verkoop van bier, wijn en mixdrankjes omhoog, omdat steeds meer jongeren jong beginnen met drinken. ‘Verder schept het duidelijkheid. Verstrekkers hebben maar met één soort alcohol en met één leeftijdsgrens te maken’, stelt de STAP.

Bovendien worden ouders met de eenduidige grens volledig verantwoordelijk voor het drankgebruik van hun minderjarige kinderen, vindt de stichting. ‘Verkopers van alcoholhoudende drank zullen bij naleving van de nieuwe leeftijdsgrens geen verantwoording meer af hoeven leggen.’

Reageer op dit artikel