nieuws

Toeristen alert maken op pluimvee

Horeca

Vakantiegangers en andere reizigers moeten beter alert worden gemaakt op de rondwarende vogelgriep. Dat stellen voorzitter J. Wolleswinkel van de Nederlandse Organisatie van Pluimveehouders (NOP) en woordvoerder D. van de Riet van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE).

’Zeker voor toeristen, die ook het platteland bezoeken, is dat beslist noodzakelijk”, aldus Wolleswinkel. Hij denkt hiervoor aan een campagne, zoals de Australische overheid voert. Die heeft op luchthavens overal posters opgehangen om de reizigers attent te maken op het besmettelijke virus.

Toeristen kunnen het virus meebrengen uit landen waar de vogelgriep heerst, bijvoorbeeld via een minuscuul stukje kippenmest onder hun schoenen. Het ministerie van Landbouw liet vorig jaar om die reden nog desinfectiematten op Schiphol leggen tegen insleep van het virus via vakantiegangers.

De productschappen vinden net als Wolleswinkel dat meer aandacht nodig is voor de bewustwording onder reizigers voor het besmettingsgevaar. Nederland kent sinds eind augustus een ophokplicht voor het buitenscharrelende pluimvee. Hoewel die pas nog is versoepeld, hanteert de sector voornamelijk de eerste regeling.

Reageer op dit artikel