nieuws

Tot 15 jaar cel geëist voor cafémoord Leeuwarden

Horeca

Tegen drie jongemannen zijn donderdag voor de rechtbank in Leeuwarden celstraffen van vijftien, veertien en acht jaar geeist wegens betrokkenheid bij de dood van de eigenaar van Café Nijlân in die stad. Het Openbaar Ministerie (OM) houdt de drie gezamenlijk verantwoordelijk voor de dood van het 54-jarige slachtoffer.

De drie verdachten togen op een avond in januari naar het café om geld buit te maken voor luxe consumentenartikelen. De enige nog aanwezige bezoeker werd met een hockeystick geslagen en de kroeg uitgejaagd. De nu 20-jarige verdachte El Houssine A. stak de uitbater met een mes in zijn hals. Het slachtoffer overleed ter plekke.

A. heeft zijn rol in de gewelddadige roof erkend en ook de 18-jarige Redouan B. heeft toegegeven dat hij aanwezig was bij de fatale messteek. De andere verdachte, de 18-jarige Bilal B. erkent dat hij bij de overval was, maar zegt geen geweld te hebben gebruikt.

Het OM beschouwt A. als hoofdverdachte. Hij was in 2004 uit de gevangenis gekomen na een veroordeling voor een andere overval. Ook na de dood van het slachtoffer pleegde hij nog overvallen met geweld. A. hoorde met vijftien jaar de maximumstraf tegen zich eisen voor de gewelddadige beroving met dood tot gevolg. Verder werd acht maanden van een eerder opgelegde voorwaardelijke straf en vier jaar voor andere berovingen geëist.

Advocaat S. Dogan van A. was zeer ontstemd over de eis. ‘Deze jongen is twintig en komt dan pas als hij in de dertig is vrij met niets dan een plastic zak met kleren’, aldus de raadsvrouw. Ze pleitte dat de dood van de caféhouder een ongeval was.

De advocaten van de andere twee verdachten vonden de geëiste straffen ook te hoog. Ze zagen voor Bilal B. liever jeugd-tbs en voor Redouan B. hooguit tien jaar cel. Zoon R. de Jong van het overleden slachtoffer las tijdens de zitting een uitgebreide nabestaandenverklaring voor. Hij eiste dat de verdachten hem aankeken, die dat schoorvoetend deden.

De roofmoord heeft ook bij de familie van Bilal B. diepe sporen achtergelaten. Zijn ouders hebben besloten te remigreren.

Uitspraak 20 oktober.

Reageer op dit artikel