Omdat de foute manier van bewaren en bereiden van voedsel voor het ,,overgrote deel'' van de jaarlijkse voedselinfecties in Nederland zorgt, controleert de inspectiedienst hier vaak op. Daarbij bezoeken de inspecteurs horecabedrijven, supermarkten, zorginstellingen, slagerijen en andere detailhandelaren.
Bij de controles is 2004 kwam de horeca als slechtste uit de bus: twee op de vijf bezochte bedrijven verhitten het voedsel niet genoeg, aldus de VWA. In 29 procent van de gevallen bewaarden de koks de etenswaar ook niet op de juiste temperatuur. Ook andere sectoren kunnen nog een hoop verbeteren. In ruim een vijfde van de bakkerijen bleek het in het algemeen niet schoon genoeg. Een kwart van de melkboeren en vishandelaren bewaarde hun producten niet koud genoeg.
De ijscowinkels brachten het er bij de inspecties het best vanaf. In slechts 11 procent van de bezochte zaken moesten de VWA-inspecteurs een schriftelijke waarschuwing of boete uitdelen.