nieuws

‘Donner moet faillissementsfraude stoppen

Horeca

Minister Donner gedoogt faillissementsfraude en moet hier onmiddellijk mee ophouden. Dat zegt SP Tweede-Kamerlid Jan de Wit in een reactie op het televisieprogramma Zembla. Daarin werd faillissementsfraude in de horeca aan de kaak gesteld.

De Wit hekelt het beleid waarbij de pakkans bij het rommelen met failliete bedrijven minimaal is. ‘De SP heeft dit in de kamer meerdere keren aan de orde gesteld, onder andere bij het grote debat in maart 2004 over “Nederland Fraudeland”. Maar er gebeurt bijna niets’, aldus De Wit.

De Wit vervolgt: ‘Ja, af en toe wordt er gezegd dat het heel ernstig is en dat het OM veertig zaken per jaar meer gaat aanpakken. Veertig zaken, terwijl er in één op de vier faillissementen wordt gesjoemeld. In de horeca zelfs bij één op de drie gevallen. We hebben het over duizenden gevallen per jaar.’

Het kamerlid vindt dat er direct moet worden opgetreden. ‘Er moeten meer rechercheurs en meer officieren van justitie op dit soort zaken worden gezet. Zorg dat er voldoende forensische accountants bij het OM en de politie rondlopen. En geef er prioriteit aan, want daar gaat het mis. Dit is een klassiek voorbeeld van witteboordencriminaliteit die onbestraft blijft’, aldus De Wit.

Reageer op dit artikel