Gelderse kookjeugd in de prijzen

Gelderse kookjeugd in de prijzen

Het Gelderse jeugdteam van het Koksgilde heeft bij een internationale wedstrijd in Oostenrijk verrast met een gouden plak. Het Jeugdteam Gelderland sloeg tijdens de EK voor jonge koks succesvol toe in de categorie Viergangenmenu.

Het winnende team werd gevormd door Kevin van Aalten uit Huissen, Bas Huiting uit Bemmel, Boris Martincic uit Wageningen en Marco de Waal uit Eck en Wiel. Van Aalten is als leerling-zelfstandig werkend kok van de Vakschool Wageningen werkzaam bij Hotel De Buunderkamp in Wolfheze. Huiting volgt de koksopleiding op het ROC Nijmegen en werkt daarnaast eveneens bij De Buunderkamp. Martincic (ROC Nijmegen) werkt bij Hotel Klein Zwitserland, De Waal (ROC Nijmegen) bij De Buunderkamp.

Chef de Mission, Cor Onderstal van Hotel De Buunderkamp, was onder de indruk van zijn pupillen. ‘We doen al jaren mee met een leerlingenteam, maar nog nooit wonnen we goud. Ik moet zeggen dat de vier leerlingen een prestatie van formaat hebben neergezet. Ondanks de korte voorbereidingstijd kookten ze de sterren van de hemel. De vier leerlingen kregen ter plekke een baan aangeboden in een hotel op Madeira. Dat zegt genoeg’, aldus Onderstal.

Het winnende viergangenmenu bestond een voorgerecht van kruidensalade met op de huid gebakken tarbot met limoendressing en kreeft met spiegelei van kwarten in een truffelgelei. Verder een lichte crèmesoep van pastinaak met rode biet en coquille St. Jacques. Het hoofdgerecht was een hertenkalf cotelette en rugfilet in eigen jus met tarte tatin van witlof, pompoencrème en rijst op eigen wijze op bospaddestoeltjes. Als nagenoeg creme brûléé met yoghurt-kaas-ijs en een siroop van Earl Grey.