nieuws

Horecastudent wil school voor rechter slepen

Horeca

Een horecastudent van het Deltion College in Zwolle wil het opleidingscentrum voor de rechter slepen. De 20-jarige Alex van Os vindt dat de school jongens discrimineert. Van Os krijgt steun van topkok Jonnie Boer van het Zwolse restaurant De Librije.

Het probleem waar het om gaat is het dragen van lang haar en een oorbel. Jongens van de horecaopleiding op het Deltion College in Zwolle mogen dat niet, meisjes wel. ‘Seksediscriminatie’, noemt Van Os het in De Stentor. ‘Meisjes mogen dat allemaal wel, wij niet. Belachelijk.’ Van Os denkt na over het voor de rechter slepen van zijn school.

De horecastudent krijgt bijval van topkok Jonnie Boer van de Zwolse superzaak De Librije. Die vindt dat de school niet zo moeilijk moet doen over lang haar en oorbellen. ‘Als mensen talent hebben en heel hard willen werken, dan maakt het toch niet uit of ze lang haar hebben of een oorbel. Naar de gasten toe is dat misschien anders. Ik denk dat als iemand er goed verzorgd uitziet en er netjes bijloopt, geen gast er problemen mee heeft als de bediening lang haar of een oorbel heeft.’

Directeur Horeca & Reizen Jan-Willem Wassink van het Deltion College vindt dat Van Os de plak volledig misslaat. ‘bij de intake worden studenten gewezen op allerlei kledingcodes, gedragsregels en andere belangrijke zaken. Op school mogen ze er in principe zo uitzien als ze willen, maar in het leerbedrijf, een restaurant, moeten ze zich aan de regels houden: jongens geen oorbellen, meisjes wel, maar geen grote.’

Wassink vervolgt: ‘Meisjes mogen lang haar hebben. Ook jongens mogen wel een stevige haardos hebben, als het maar niet te lang is en goed verzorgd wordt. Ik vindt dat geen discriminatie. Er is nu eenmaal verschil tussen jongens en meisjes’.

Reageer op dit artikel