nieuws

Nieuwe bankrekeningnummers voor horecaondernemers

Horeca

Alle horecazaken in ons land krijgen een langer bankrekeningnummer. Dat is het gevolg van afspraken over harmonisatie van het Europese betalingsverkeer. De nieuwe betalingsmarkt zorgt volgens deskundigen tot meer kosten van het betalingsverkeer in ons land.

Dat meldt Het Financieele Dagblad. Vanaf 1 januari 2008 komt er een nieuwe markt voor Europees betalingsverkeer. Bedrijven en consumenten krijgen dan rekeningsnummers met meer cijfers en letters. De spelregels voor de nieuwe markt zijn bepaald door afspraken tussen Europese banken en door een wettelijk kader dat de Europese Commissie eind deze maand publiceert.

Concreet houden de nieuwe plannen in dat Nederlandse gironummers met 7 cijfers en bankrekeningnummers met 10 cijfers worden uitgebreid tot het Internationaal Bank Account Number en mogelijk met de Bank Identification Code. Dat houdt in dat een rekeningnummer van nu gaat bestaan uit 12 cijfers en 6 letter of 14 cijfers en 12 letters.

Volgens een adviseur van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dreigt het nieuwe systeem het onderscheid op te heffen tussen de zakelijke en de particuliere bankklant. Dit onderscheid betekent nu nog dat een ondernemer zelf aansprakelijk is voor een foute overboeking. Straks draagt de ondernemer een eigen risico van hooguit 150 euro. De bank draait op voor de rest.

Voorzitter Hein Blocks van de NVB denkt dat de harmonisatie de kosten van het betalingsverkeer in ons land verhoogt. Eurocommissaris McGreevey verwacht daarentegen dat de vorming van één Europees betaalstelsel een flinke efficiencywinst van miljarden euro’s gaat opleveren.

Reageer op dit artikel