nieuws

Wakker Dier wil kipfilet in de ban

Horeca

Nederlanders moeten geen kipfilet of ander pluimveevlees meer eten zolang de vogelgriep rondwaart. Stichting Wakker Dier meent dat de grote aantallen kippen en ‘enorme kipconsumptie’ in de wereld het ‘kernprobleem’ van de huidige epidemie zijn.

Maatregelen als vergroting van de voorraad van het antivirale middel Tamiflu, ophokplicht en ontsmetting van veewagens zijn volgens de dierenwelzijnsorganisatie ‘lapmiddelen’ in de strijd tegen de vogelgriep.

‘Iemand die vaker de groenteboer bezoekt en de slager links laat liggen, draagt pas werkelijk bij aan de beperking van vogelpest’, aldus directeur Marianne Thieme van Wakker Dier woensdag.

De Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) memoreren in reactie dat mensen geen vogelgriep krijgen van het eten van kip of ander pluimveevlees, zoals de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en het Voedingscentrum eerder ook al meldden. De woordvoerder van de schappen stelt verder dat de intensieve pluimveehouderij niet zorgt voor de verspreiding van het virus. Pluimvee ten oosten van Europa, dat besmet raakte, scharrelde juist veelal in achtertuintjes en de eigenaren namen het niet zo nauw met de hygiëne.

Wakker Dier begint donderdag 24 november de publiekscampagne ‘Rem het virus, eet geen kip!’ met het uitdelen van vegetarische hotdogs aan ambtenaren van het ministerie van Landbouw. Via radiospotjes zal Wim T. Schippers Nederlanders oproepen de zogenoemde ‘kippeneed’ af te leggen. De ondertekenaars verklaren daarmee geen kip te eten zolang het pluimvee niet ingeënt wordt tegen het vogelgriepvirus.

In verschillende EU-landen lieten consumenten het kippenvlees al links liggen wegens de vogelgriep. Zo berichtte de Italiaanse boerenfederatie vorige maand, dat de verkoop van pluimveevlees gekelderd was met 30 tot 40 procent.

In Nederland is hiervan zo goed als geen sprake. Eind september en begin oktober daalde de verkoop van pluimveevlees wel iets (2,5 procent). Huishoudens kochten dit jaar tot nu toe echter bijna 4 procent meer kippen en ander pluimveevlees dan in dezelfde periode vorig jaar, bleek deze week nog uit cijfers van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE).

Reageer op dit artikel