Wijnmaker Gort veegt vloer aan met nieuwe wijnlanden

Het komt waarschijnlijk niet meer goed tussen Ilja Gort en wijnen uit de nieuwe wereld. De Nederlandse wijnmaker, die in Frankrijk succesvol een wijnchâteaux runt, haalt vernietigend uit naar wijnen uit de nieuwe wereld.

‘Weg met al die geitenzeik en boenwaswijn uit de nieuwe wereld’. De kop van het artikel in TV Weekend, de weekendbijlage van De Telegraaf, liegt er niet om. Gort ergert zich vooral aan de manier waarop wijnen worden gemaakt in landen als Chili, Australië en de Verenigde Staten. Volgens hem is nog maar één land waar wijn op een eerlijke en traditionele wijze wordt geproduceerd: Frankrijk.

Gort: ‘Dacht je echt dat die plassen vol boenwaswijn, die zo erg smaken naar hout en vanille, werkelijk in mooie eikenhouten vaten worden opgeslagen? Welnee, maar al te vaak zijn dat grote tanks en dan hup, een paar zakken eikenhoutsnippers, zo in de wijn. Dat vind ik geen wijn maken. Dat is naar het casino gaan met de winnende nummers.’

‘Het verschil tussen Amerikaanse en Franse chardonnay is het verschil tussen Vanessa en Chantal Janzen’, vervolgt Gort zijn verbale strijd tegen wijnen uit de nieuwe wereld. Met die opmerking gaat hij in op de verschillen in het maken van wijn. ‘Druiven moeten op hun donder hebben, moeten vechten om te overleven, dan trekken ze de mineralen uit de bodem. Dan ontwikkelen ze smaak, echte smaak. Een pinot noir uit Australië smaakt toch gewoon naar cassis.’

Volgens Gort gaat een goede Franse wijn in dure vaten, die gemaakt zijn van Frans eiken. ‘Je kan ook vaten kopen van Russisch eikenhout, die zijn dan gerooid in de buurt van Tsjernobyl of zo. Lekker goedkoop. Dat levert ongecontroleerde patatwijnen op. Iedereen moet het zelf weten, maar ik stel er mijn lijf niet aan bloot.’

Ilja Gort maakte in Nederland faam als reclamemaker. Zo schreef hij de deuntjes voor de bekende tv-commercials van Nescafé. Jaren geleden kocht hij een chateaux in Frankrijk, in de buurt van wijnstad Bordeaux. Daar produceert hij onder meer de bekende Tulipe-wijnen, die door een deal met Albert Heijn inmiddels populair zijn bij veel Nederlanders.

Ook schrijft Gort boeken. Zijn boek Als Gort in Frankrijk werd een kaskraker. In het boek Met Gort de Boer op beschrijft hij aan de hand van gesprekken met topkok Jonnie Boer van De Librije de Nederlandse keuken. Ilja Gort is van 2 tot 4 december aanwezig tijdens het consumentenevenement Eten & Genieten in het RAI-gebouw in Amsterdam. Bij dit evenement zijn verder onder meer de kersverse tweesterrenkok Ron Blaauw, Jonnie Boer en Erik van Loo van De Zwethheul** aanwezig.

Reactie van een lezer
Mijnheer Gort is volgens mij een gortig arrogante nep-Fransman. Ik moet zeggen dat het schrijven van een paar boekjes natuurlijk in zijn interessehoek passen en gretig aftrek vinden. Hij denkt waarschijnlijk dat al die idioten buiten Frankrijk zo dom zijn om azijn te fabriceren en te verkopen als wijn!
Ik vind het ook een belediging voor de deskundige wijnmakers in de wereldbuiten Frankrijk, waarvan er waarschijnlijk velen hun roots hebben inFrankrijk. Als de wijnexport in Frankrijk met zo’n 10 tot 15 procentTerugloopt, is dit naar mijn idee een beetje de tol voor velejaren van ‘wijnarrogantie’ en moet men niet met modder gaan gooien.
Gerard Otto, Food Service Design+Consultancy, Alphen aan den Rijn