nieuws

Cruisevaart Amsterdam stevig in de lift

Horeca

De Passenger Terminal Amsterdam (PTA) heeft zijn vijfjarig bestaan dinsdag gevierd met positieve resultaten. Het afgelopen jaar legden 105 zeecruiseschepen bij de PTA aan met in totaal 127.000 passagiers.

Ook ruim 780 riviercruiseschepen deden Amsterdam aan met nog eens 150.000 passagiers. Hiermee zijn de records van 2004, 102 zeecruisers en 698 riviercruisers, gebroken. Dat maakte de gemeente Amsterdam dinsdag bekend.

De PTA verwacht dat deze groei in 2006 doorzet. Ruwweg hetzelfde aantal cruiseschepen zal de stad aandoen, maar het aantal passagiers zal stijgen omdat de schepen steeds groter worden. De cruisevaart levert jaarlijks ruim 60 miljoen euro op voor Amsterdam en omstreken.

De Amsterdamse cruisehaven heeft het afgelopen jaar twee prijzen in de wacht gesleept naar aanleiding van een wereldwijd onderzoek door het magazine ‘Dream World Cruise Destinations’. Een voor ‘most responsive port’ en een voor de haven met de meest efficiënte passagiersterminal. Verder is de PTA ook gastheer geweest voor World Press Photo en beurzen en benefietdiners.

De PTA is inmiddels bezig zich voor te bereiden op het nieuwe cruiseseizoen. Er komt 5000 vierkante meter kade bij die gereed is voor de komst van het eerste schip in 2006.

Reageer op dit artikel