nieuws

Eisen tot 14 jaar voor serie roofovervallen

Horeca

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft maandag bij de rechtbank in Haarlem celstraffen van acht tot veertien jaar geëist tegen vijf mannen uit Haarlem die verdacht worden van een reeks gewapende roofovervallen, waaronder een restaurant. De jeugdige verdachten (18 tot 23 jaar) hebben de misdrijven voor het grootste deel toegegeven.

Justitie houdt de bende verantwoordelijk voor zestien overvallen tussen begin januari en eind mei op een fastfoodrestaurant, banken, juweliers, gokhallen, een coffeeshop en een wedkantoor.

Twee hoofdverdachten zouden in een jeugdgevangenis in Lelystad het plan hebben gesmeed om samen overvallen te plegen. Tegen een van de twee, de 18-jarige T.K. uit Haarlem, eiste officier van justitie R. Hagemeier ondanks zijn jeugdige leeftijd veertien jaar cel.

De hoofdverdachte was tijdens de overvallen nog minderjarig. Volgens officier Hagemeier hield K., die in maart kwam vast te zitten voor een ander feit, de touwtjes in een jeugdgevangenis gewoon in handen. De advocate van de Haarlemmer, Y. Mellema, noemde een eis van veertien jaar tegen zo’n jonge verdachte ‘absurd’.

Psychisch onderzoek
De zaak tegen een tweede hoofdverdachte, de 18-jarige A.M. uit Haarlem is aangehouden, omdat de verdachte nog psychisch moet worden onderzocht. M. zat tot eind vorig jaar samen met K. vast in Lelystad.

De advocaten van de vijf belangrijkste verdachten komen maandagmiddag en dinsdag aan het woord. De uitspraak in alle zaken is 20 december.

Reageer op dit artikel