Strandtenthouders krijgen hulp van EU

De rioolvervuiling van stranden langs meren en zeeën in de Europese Unie moet met de helft omlaag tegen 2011. Dat dient er toe te leiden dat hooguit 8 procent van alle badgasten in de EU nog huiduitslag of een ziekte oploopt na een zwempartij, zo wil het Europees Parlement. Strandtenthouders kunnen blij zijn met de ontwikkeling.

Het voltallige parlement stemde dinsdag in Straatsburg in met voorstellen van VVD-europarlementariër Maaten om het aantal soorten vervuiling dat gemeenten nu nog meten fors te laten dalen.

’In principe hoeven nog maar controles op twee soorten bacteriën plaats te vinden om te komen tot een goede en betrouwbare beoordeling van de kwaliteit van zwemwater’, stelde Maaten dinsdag na afloop van een stemming in het EP.

Nu vinden metingen plaats voor negentien soorten bacteriën, maar zijn de normen die worden gesteld aan vervuiling wel veel minder streng. In de praktijk betekent dit dat maximaal 12 procent van alle badgasten ziekteverschijnselen mag vertonen.

Om vakantiegangers beter te informeren moeten er ook regelmatiger controles komen, vooral van stranden waar veel vervuiling is aangetroffen. Vervolgens dient er via internet en vlaggen of borden langs stranden informatie te worden verstrekt aan badgasten over de kwaliteit van het zwemwater. Europees milieucommissaris Dimas krijgt de taak om daarvoor een systeem uit te werken.

De voorstellen van Maaten vervangen een bestaand controlesysteem, dat nog uit de jaren zeventig dateert. Dat maakt nog gebruik van blauwe vlaggen voor stranden die een jaar daarvoor als veilig zijn aangemerkt. Maaten: ‘Dat werkt natuurlijk niet goed. Mensen willen weten of het strand waar zij willen zwemmen vorige week nog in orde was. Door één en hetzelfde informatiesysteem in de hele Europese Unie met strengere en regelmatiger controles komt die duidelijkheid er.’