Hotel ontruimd bij grote controleactie

Bij een grote controleactie die donderdag op de kop van de Nieuwendijk in het centrum van Amsterdam is gehouden, is een illegaal hotel ontruimd en zijn twee illegale vreemdelingen aangehouden. Dat liet de gemeente vrijdag weten.

Aan de actie deden ongeveer vijftig medewerkers van de gemeente, politie, Belastingdienst, Arbeidsinspectie en Voedsel en Waren Autoriteit mee.

Ze onderzochten zestien zaken om te zien of de ondernemers zich wel aan de wetten en regels houden. Bij vijftien zaken heeft de Belastingdienst geconstateerd dat zij niet voldeden aan de administratieve verplichtingen.

'In vier van de dertien door de Voedsel en Waren Autoriteit bezochte zaken zijn waarschuwingen uitgedeeld wegens de hygiënecode', zei een woordvoerder.

Op de Korte Nieuwendijk in Amsterdam wemelt het van de budgethotels, seksshops, fastfoodrestaurants, smartshops en coffeeshops. Bij sommige van deze bedrijven is de exploitatie ondoorzichtig, zijn er regelmatig wisselingen van eigenaar of is er weinig klandizie. Daarnaast is het vaak onduidelijk wat er op de bovenverdiepingen gebeurt en is er sprake van veel achterstallig onderhoud, wat de straat een verloederde uitstraling geeft. De gemeente noemt het gebied een ,vrijplaats'.