nieuws

Bordeaux doet aan wijnapartheid

Horeca

Wijnactivisten in Zuid-Frankrijk beschuldigen Bordeaux van ‘apartheid’. De Franse wijnstad is er de oorzaak van dat er een diepe crisis heerst onder wijnboeren in de Languedoc. ‘Dit is gewoon Zuid-Afrika, met de blanken aan de ene kant en de zwarten aan de andere.

Dat roept Philippe Vergnes, voorzitter van de wijnmakersunie in het Aude-gebied, in de Franse krant Libération. Collega-activist Jean Huillet voegt daar aan toe dat de wijnmakers in Bordeaux zich volvreten en aan hun snor draaien, terwijl ze miljoenen hectoliters voor crisisdistillatie moeten inleveren. ‘Ze weten in Bordeaux heel goed dat wij economisch kwetsbaarder zijn dan zij. Dus ze wachten tot wij kapot zijn en pakken dan de hele markt’, aldus Huillet.

De wijnmakersunies in het zuiden van Frankrijk hebben op 15 februari demonstraties gepland in Nimes en Narbonne. Bordeaux heeft demonstraties in Parijs afgeblazen. Hierdoor lijkt er definitief een breuk te ontstaan tussen Bordeaux en zuidelijke wijnboeren.

Reageer op dit artikel