nieuws

Cafés stuk veiliger dan vijf jaar geleden

Horeca

De horeca gaat bewuster om met brandveiligheid. Daardoor is de veiligheid in cafés de afgelopen vijf jaar flink toegenomen. Dat stelt Lex Schruijers van het Nederlands Instituut voor Brandweer en Rampenbestrijding (Nibra) in Trouw.

‘De horeca is nu veel bewuster. We zijn in de jaren na Volendam veel meer gevraagd om preventiecursusses te geven dan daarvoor. Maar toch komen we nog altijd geblokkeerde nooduitgangen tegen, of kerstbomen die midden in de vluchtroute staan’, aldus Schruijers.

De opmerking van de Nibra-voorlichter komt vijf jaar na de dramatische cafébrand in Volendam. Sindsdien heeft de brandveiligheid in horecazaken veel aandacht gehad. De commissie-Alders, die de cafébrand in Volendam onderzocht, concludeerde destijds dat er weinig mis was met de Nederlandse regels voor brandveiligheid.

Volgens de commissie was het grote probleem het toezicht op naleving van de regels. Zo bleek bijvoorbeeld dat veel horecazaken geen gebruiksvergunning hadden. Deze vergunning is nodig voor ieder pand waar meer dan vijftig mensen tegelijkertijd verblijven. De vergunning wordt afgegeven als er aan strenge brandveiligheidseisen is voldaan.

Reageer op dit artikel