nieuws

Interesse in Groningse luistercamera’s neemt toe

Horeca

Diverse grote steden in Nederland tonen serieuze interesse in de Groningse luistercamera’s die het uitgaanscentrum in de de binnenstad beveiligen. Dat heeft producent Sound Intelligence maandag gezegd.

Het bedrijf leverde afgelopen jaar in Groningen bij wijze van proef bewakingscamera’s die niet alleen filmen, maar ook agressieve en ongebruikelijk harde geluiden detecteren. Utrecht is de tweede gemeente die bij wijze van proef de luistercamera’s wil ophangen.

Ook steden als Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Dordrecht tonen serieuze interesse. In Groningen hangen na een succesvolle proef inmiddels naast vijftien camera’s in het uitgaanscentrum microfoons. De NS heeft de techniek geïnstalleerd in een internationale trein die rijdt tussen Amsterdam en Brussel.

De politie in Groningen heeft de camera’s afgelopen voorjaar uitgebreid getest. Uit de proef blijkt dat de politie in staat is sneller te beoordelen of er op straat iemand in gevaar is. Bovendien wordt de pakkans van geweldplegers vergroot.

Op het moment dat er een agressief geluid wordt geregistreerd, schakelt het systeem de bijbehorende camera in zodat de politie in de meldkamer de situatie direct kan inschatten en snel in actie kan komen.

Uit een grondige evaluatie blijkt dat het systeem zeer betrouwbaar is. Alle agressiegevallen in het gebied zijn door de luisterende camera’s geregistreerd. Zelfs de luidruchtige festiviteiten rond Koninginnedag, die in de proefperiode vielen, bleken niet in staat het systeem te ontregelen. Slechts blaffende honden en sirenes van passerende ambulances leidden tot onterechte meldingen.

Het bedrijf Sound Intelligence is gelieerd aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). De technologie achter de agressiedetector komt voort uit langlopend wetenschappelijk onderzoek naar de functie van het menselijk gehoor.

Reageer op dit artikel