nieuws

‘Leeftijdsgrens aankoop sigaretten moet omhoog

Horeca

De Stichting Sigarettenindustrie (SSI) en de Vereniging Nederlandse Kerftabakindustrie (VNK) willen de leeftijdsgrens voor het kopen van tabak verhogen van zestien naar achttien jaar. Verder willen de partijen dat het boetebeleid wordt aangepast. Niet alleen de verkoper van tabak moet een boete krijgen, als die sigaretten verkoopt aan een te jonge koper, maar ook de persoon in kwestie. Dat bevestigde W. Roelofs van de SSI.

In ruil voor deze maatregelen hopen de SSI en de VNK dat minister Hoogervorst van Volksgezondheid afziet van vermindering van het aantal verkooppunten. Nu zijn dat er ongeveer 60.000. Roelofs wil jongeren bewust maken van de schadelijke effecten van tabak. Dat is echter niet iets dat de sigarettenindustrie zou moeten doen. ‘Dat is niet geloofwaardig’.

De industrie is volgens Roelofs niet alleen bereid mee te denken, maar wil ook een financiële bijdrage leveren. ‘Verhoging van de leeftijdsgrens naar 18 jaar betekent voor ons sowieso minder omzet. Daarbovenop willen we ook nog geld steken in campagnes die het roken onder jongeren ontmoedigen. Dat kan betekenen dat we enkele tonnen bijdragen.’

Reageer op dit artikel